reklama

Oblast jihovýchodní Louisiany a přilehlé části Mississippi postihují už tři dny silné deště, které rozvodňují tamní řeky. Podle meteorologů by se deště měly nyní přesunout do severní části Louisiany.

Louisianský guvernér John Bel Edwards už vyhlásil stav nouze a nechal uzavřít školy, státní úřady a řadu silnic. Guvernér se také v sobotu vydal na obhlídku situace vrtulníkem a varoval občany, aby zatím nevycházeli z domovů, i kdyby začal déšť ustupovat. Edwards dodal, že kromě tří úmrtí se jedna osoba pohřešuje.

Dramatická záchrana ženy a psa z potápějícího se auta:

Záchranáři evakuují lidi z domů obklopených vodou a automobilů, které uvázly na zaplavených silnicích. Ve východní části louisianského hlavního města Baton Rouge musely být v noci evakuovány dva domy s pečovatelskou službou, řekl guvernérův mluvčí Mike Steele.

Úřady hlásí zatím tři úmrtí. U Bakeru poblíž Baton Rouge bylo v pátek nalezeno tělo 68letého muže, který se při evakuaci utopil v zaplaveném příkopu. V severní Louisianě u Greensburgu se našlo tělo muže v dodávce, která byla smetena z dálnice. V noci pak záchranáři vylovili z řeky Tickfaw tělo ženy z Amite, která spolu s manželem a tchyní jela autem a byla smetena ze silnice. Oba její spolucestující se podle místního šerifa celé hodiny drželi stromu, než byli zachráněni.

Krizovou situaci vyhlásilo i několik okresů ve státe Mississippi. V obou státech je rozvodněna řada řek a na většině z nich ještě průtok nevrcholil.