Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z džungle v Calais se stává no-go zóna. Policie je napadána tyčemi a kameny

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Calais – Francouzské úřady se pokusily všechny uprchlíky z nechvalně proslulého tábora v Calais vystěhovat a prostor kompletně vyčistit. Snahy ale vyzněly naprázdno a v „Džungli“ teď žije více migrantů, než kdy předtím. Úřady navíc netají, že se z oblasti stává no-go zóna a že tam není dost policistů, aby bylo zajištěno bezpečí.

Úřady odhadují, že v táboře žije asi 4,500 lidí, policejní zdroje s odkazem na počet rozdaných jídel každý den mluví o 7,000. Nicméně agentury zabývající se pomocí v táboře naznačují, že populace Džungle je ještě vyšší. Podle sčítání lidí provedeného skupinu Auberge des Migrants na místě žije 8,922 lidí.

Celkový počet migrantů v nechvalně známé Džungli v Calai se v posledních šesti měsících navzdory snaze úřadů zdvojnásobil, tábor se teď stal „závažným zdravotním a bezpečnostním rizikem", oznámila v sobotu policie.

Už v pátek řekl jeden z tamních důstojníků, který se na místě snaží o udržování pořádku, listu Le Monde, že „to, co se tam děje, je skutečně úděsné". „Je to horší než kdy jindy. Je nemožné zjistit, jestli se například uvnitř neskrývá džihádista z Belgie. Tento tábor představuje slepý bod pro národní bezpečnost, jde o stav nouze," přiznal.

Problémy jsou s bydlením, hygienou i stravou. Lidé žijí ve zchátralých a polorozpadlých přístřešcích, v táboře fungují nelegální restaurace. Úřady se z hygienických důvodů snažily uzavřít 72 nelicencovaných stánků a restaurací. Neúspěšně.

Špinavý kempu je také prosycen nemocemi, násilím a prostitucí a brzy se z něj zřejmě stane „no-go zóna" dokonce i pro policii, která je často napadána železnými tyčemi a kameny, když se snaží vstoupit a řešit na místě problémy všeho druhu.

Denis Hurth z policejního odbor řekl deníku Le Figaro, že hrozba terorismu způsobila vyslaní policistů do všech velkých měst ve Francii, výsledkem je ale to, že Calais bylo ponecháno na vedlejší koleji. V Calais podle něj působí jen osm jednotek a tři skupiny polovojenské policie, které sotva stačí řešit „mamutí problémy týkající se veřejného pořádku".

„Máme asi jen asi 1000 důstojníků, kteří mají řešit obrovské ohrožení veřejného pořádku," dodal. A Pascal Brice, šéf francouzského úřadu na ochranu uprchlíků dodal: „Identifikace rizikových osob, se pro nás nyní stala absolutní prioritou. Je nezbytně nutné, abychom je vykořenily."

Témata:  Francie uprchlíci

Související

Aktuálně se děje

22. října 2024 18:56

22. října 2024 18:04

22. října 2024 16:38

Nový vývoj v kauze potyčky Soukupa s Dopitou. Kdo tahá za delší konec?

Už to vypadalo, že jedna či druhá strana si v kauze potyčky Jaromíra Soukupa a Mirka Dopity před domem Agáty Hanychové bude moci oddechnout. Policie se chystala předat případ do přestupkového řízení. Náhle je ale všechno jinak. Ví se, kdo tahá za delší konec provazu? 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy