Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí na Korsice eskaluje, zapojili se i Češi. Jeden byl zraněn harpunou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Bastia - Sobotní rvačka opět zvýšila napětí mezi muslimskými a ostatními obyvateli Korsiky. V oblasti Bastie na severu francouzského ostrova ve Středomoří byly uvedeny do pohotovosti řadoví policisté a četníci i zásahové jednotky.

Při bitce byli zraněni čtyři lidé, včetně těhotné ženy, a zapálena tři auta. Mezi zraněnými byl také jeden muž českého původu a jeho syn.

Rvačka začala poté, co v zátoce vypukla prudká hádka mezi turisty a několika muslimskými rodinami z Bastie, kterým se nelíbilo, že dovolenkáři fotografují jejich zahalené ženy. Podle listu Le Figaro se koupaly v muslimských plavkách burkini zahalujících celé tělo. Poté byl jeden nezletilý chlapec z obce Sisco také obviněn, že scénu fotografuje a natáčí, a byl zmlácen. Místní děti přivolali rodiče a začala bitka, kterou ukončil až zásah stovky policistů.

"Jednoho z rodičů, který je českého původu, ale již dlouho žije v Sisku, zasáhly dva šípy z ruční harpuny, zatímco jeho syn byl zbit. Oba byli kvůli svým zraněním ještě dnes pod lékařským dohledem ve zdravotním středisku v Bastii. Podle justičních zdrojů jejich život ale není ohrožen," uvedl bez dalšího upřesnění Le Monde.

Podle komentářů panují obavy, že hrozí další násilí mezi místními muslimskými a ostatními obyvateli Korsiky.

Podobné napětí vypuklo loni v prosinci ve městě Ajaccio na jihu Korsiky. Skupina obyvatel zpustošila v muslimské čtvrti islámskou modlitebnu a poškodila arabskou restauraci. Jednalo se o odvetu za to, že se hasiči přivolaní den předtím k úmyslně založenému požáru v muslimské čtvrti, stali terčem útoku maskovaných mladíků.

Na středomořském ostrově jako jinde ve Francii stále platí výjimečný stav vyhlášený po listopadových útocích islamistů v Paříži. Tyto a následné atentáty oživily mezi některými Francouzi protimuslimské nálady.

Témata:  Korsika muslimové Češi Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy