Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válečnou svatyni Jasukuni dnes navštívili japonští politici

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Dnes, kdy si Japonsko připomíná výročí kapitulace ve druhé světové válce, navštívilo kontroverzní tokijskou svatyni Jasukuni 70 poslanců a také dva ministři. Okolní státy jsou znepokojeny.

Japonský premiér Šinzó Abe stejně jako v posledních letech do svatyně osobně nešel, opět tam ale poslal obětní dary. Na vzpomínkovém obřadu dnes Abe slíbil, že nedovolí, aby se tragédie války znovu opakovala. Obětem japonské válečné agrese se ale neomluvil.

Do svatyně Jasukuni dnes přišla japonská ministryně vnitra Sanae Takaičiová i ministryně pověřená přípravami olympiády v Tokiu Tamajo Marukawaová.

Očekávala se také účast nedávno jmenované ministryně obrany Tomomi Inadaové, která je známá svými radikálními prohlášeními a banalizováním japonských válečných zločinů a svatyni navštěvuje pravidelně, politička je ale nyní v zahraničí.

Jižní Korea, která považuje svatyni za symbol někdejšího japonského militarismu, vyslovila nad návštěvou japonských politiků v Jasukuni "hluboké politování". Podobně se vyjádřila také agentura Nová Čína.

Japonsko okupovalo Korejský poloostrov od roku 1910 do roku 1945 a části Číny v letech 1931 až 1945. Číňané nemohou Japoncům odpustit válečná zvěrstva, Korejci zase sexuální zotročování krajanek.

Skupina jihokorejských zákonodárců dnes přistála na malém souostroví v Japonském moři, aby oslavila osvobození své země od japonské kolonizace. Ostrovy jsou pod kontrolou Jižní Koreje, ale nárokuje si je i Japonsko. Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga v reakci zopakoval nároky Tokia na souostroví a cestu jihokorejských poslanců označil za "nepřijatelnou".

Témata:  Japonsko II. světová válka Jižní Korea

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy