Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak ovládat lidský mozek? Vědci učinili nový objev

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Londýn – Vědci možná budou už velmi brzy schopni ovládat lidskou mysl, poprvé se jim totiž podařilo implantovat obrazy do mozku myši. Informuje o tom server Express.

Odborníci použili paprsek světla, aby přeprogramovali buňky v mozku hlodavců a věří, že v mysli myši vytvořili obrázek či vzpomínku, která pro ni předtím byla zcela neznámá.

Používali stejnou techniku, která již byla použita k obnovení zraku a sluchu u slepých a hluchých myši. Tato technika také u hlodavce s žádnými předchozími problémy s vyvolala neobvyklou agresivitu. To vše tím, že vědci stimulovali konkrétní shluky buněk.

Tým použil optogenetické nástroje, kterými mohl mozky myší zkoumat bez toho, aniž by musel otevřít lebku.

Nové vlastnosti neuronům propůjčují na světlo citlivé proteiny, takzvané plazmidy. Ty v sobě mohou kódovat nejrůznější doplňující vlastnosti. A aktivaci těchto buněk pak byl použit laser.

„Myslíme si, že tyto metody pro čtení a psaní do živého mozku budou mít zásadní vliv na neurovědu a medicínu," uvedl doktor Luis Carrillo-Reid z Kolumbijské univerzity.

Jeho kolega, profesor Rafael Yuste, dodal, že test ukazuje, že mozek je mnohem poddajnější než se dříve myslelo. „Vždycky jsem si myslel, že mozek je většinou pevně zakořeněný. Ale pak jsem viděl výsledky a řekl: páni, ten je ale plastický. Máme co do činění s tvárným počítačem, který se neustále učí a mění," přiznal.

„Kdyby mi před rokem někdo řekl, že bychom mohli stimulovat 20 neuronů v mozku myší se 100 miliony neuronů a změnit její chování, řekl bych, že to prostě nejde," dodal s tím, že je to jako „rekonfigurovat tři zrnka z písku na pláži".

Nyní bude provedena studie chování, aby se ukázal rozsah úspěšnosti experimentu, píše server.

Témata:  vědci mozek

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy