Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč Slovensko nechce migranty? Důvody najdeme i v kolonizaci

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - L’uboš Blaha se sám oslovuje jako “marxistický filozof”. Získává si stále větší popularitu v sociálnědemokratické straně SMER, ve své kanceláři má vystavené bysty s Castrem, Chávezem, Marxem nebo Guevarou. Přitom ale když přijde o evropskou uprchlickou krizi, tak Blaha neprojevuje solidaritu svých idolů. Prestižní server Politico se zaměřil na problematiku migrace na Slovensku.

"Pokud se má Slovensko podílet na řešení uprchlické krize, musí zbytek EU vzít některé z našich stovek tisíc Romů," říká Blaha. Podobné názory na Slovensku nejsou neobvyklé. Několik zemí EU už Slovensko kritizovalo za jejich přístup k migrační krizi.

Poměrně nevhodně tak přešlo předsednictví EU na Slovensko, zrovna v době, kdy v zemi roste nacionalismus a xenofobie. Robert Fico přilil olej do ohně, když občanům slíbil, že do země vpustí jen křesťanské migranty a díky posledním útokům v EU slíbil dohled nad každým muslimem na Slovensku.

A jak se ukázalo, nebyly to jen prázdná slova. Kvóty přidělily Slovensku 802 uprchlíků, vláda souhlasila s tím, že si vybere 149 křesťanů z vnitřních táborů v Iráku, než aby pomohli přesídlit přeplněné centra v Řecku a Itálii.

Sám Blaha podporuje Fica, je údajně odvážný a jedná správně, když odmítá diktát EU. "Marxovo učení je o tom být vždy realistický, pokud jde o řešení problémů v politice," řekl Blaha. "Nemůžete mít otevřenou migrační politiku v zemi, kde většina chce pravý opak. Jinak se tím podpoří fašisti," dodal.

Bratislava je jiná oproti městům v západní Evropě

Není tak těžké pochopit, proč poslední teroristické útoky v EU zvyšují nacionalistické tendence v takto kulturně a rasově homogenní země, jako je Slovensko. Podobné to je i u států Visegrádské skupiny, včetně České Republiky, píše Davide Lerner pro server Politico.eu.

Procházka centrem Bratislavy je jiná, než u ostatních měst v západní Evropě. Narazíte většinou jen na bělochy. Na rozdíl od západoevropských států s koloniální minulostí, nebylo Slovensko nikdy vystaveno kulturní výměně se zbytkem světa.

"Jsme malý a etnicky homogenní křesťanský národ," tvrdí Blaha. "Když multikulturalismus selhává v místech jako Paříž a Brusel, proč bychom to měli zkoušet zde?". Ptá se poslanec strany SMER.

V březnu se po všeobecných volbách vyjádřilo 80 procent Slováků, že odmítají přijímání jakýchkoliv uprchlíků. Nárůst xenofobie potvrdil i úspěch neonacistické strany Mariana Kotleby Ľudová strana Naše Slovensko, která ve volbách získala 8,4 procenta. Vláda tak přijímá rétoriku krajní pravice.

"Uprchlíci jsou tady považování jako noví Romové, to je komunita lidí, která dlouhé roky trpí vlnou rasismu," říká Alexandra Malangonenová z Ligy pro lidská práva..

Témata:  Slovensko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy