Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko v Íránu základnu nemá, tvrdí politik. USA ale něco naznačily

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Teherán - Írán dal tento týden k dispozici svou základnu v Hamadánu ruským letadlům pro operace v Sýrii, což vyvolalo v Teheránu obavy.

Rusko nemá v Íránu stálou vojenskou základnu. Řekl to dnes předseda íránského parlamentu Alí Larídžání. Íránská ústava přijatá po islámské revoluci v roce 1979 zakazuje zahraničním armádám zřizovat si na íránském území vojenské základny.

Larídžání se nezmínil přímo o ruských útocích. Prohlásil pouze, že Írán s Ruskem spolupracuje. "Je to náš spojenec v regionálních otázkách, zejména těch týkajících se Sýrie. Naše spolupráce s Ruskem je dobrá, říkám to nahlas a jasně," řekl.

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo první útoky vedené z Hamadánu v úterý. Ruská letadla odtud útočila ve třech syrských provinciích v severní a východní Sýrii.

Podle mluvčího americké armády Christophera Garvera Rusko upozornilo předem mezinárodní koalici, která působí v Sýrii, že bude využívat letecký prostor v blízko oblasti, v níž se pohybují také letadla koalice.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner řekl, že nové ujednání Ruska s Íránem nevytváří automaticky překážku připravované americko-ruské dohodě o spolupráci v Sýrii. Prohlásil ale také, že Rusko možná porušilo loňskou rezoluci Rady bezpečnosti OSN přijatou po uzavření dohody o íránském jaderném programu. Rezoluce nejenom zajišťuje provádění této dohody, ale zakazuje také poskytovat Íránu, prodávat mu nebo na jeho území přesouvat bojová letadla, pokud to předem Rada bezpečnosti neschválí.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Írán USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy