Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI předala Kongresu dokumenty z vyšetřování e-mailové aféry Hillary Clintonové

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - FBI v úterý předala Kongresu dokumenty z vyšetřování e-mailové aféry Hillary Clintonové. Podle republikánů mohou materiály prokázat, že kandidátka demokratů na prezidentku dávala rozporuplné odpovědi na dotazy ohledně své elektronické korespondence.

Případ se týká e-mailů z doby působení Clintonové v čele americké diplomacie. Inspekce ministerstva zahraničí již v květnu dospěla k závěru, že Clintonová používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely porušila vládní pravidla. Clintonová podle vyšetřovatelů přes soukromý e-mail odeslala nebo přijala řadu tajných informací, přestože podle vládních nařízení podobnou poštu lze rozesílat jen přes bezpečnostně zajištěné oficiální kanály. Exministryně ale tvrdila, že její pošta žádná utajovaná data neobsahovala.

Podle agentury Reuters požádala FBI zákonodárce o zachování dokumentů v tajnosti. Kongresové výbory hodlají materiály z vyšetřování, které zasahuje do americké prezidentské kampaně, co nejdříve prozkoumat. "Materiály obsahují tajné a další citlivé informace a jsou poskytovány s předpokladem, že nebudou dále šířeny bez souhlasu FBI," uvedla federální policie v prohlášení.

Šéf FBI James Comey v červenci zákonodárcům řekl, že Clintonová nakládala během používání soukromého serveru k úředním účelům s tajnými informacemi "extrémně lehkomyslně". Zákon však podle úřadu někdejší ministryně zahraničí neporušila.

Demokraté se nyní obávají, že části výpovědí bývalé ministryně zahraničí cíleně proniknou na veřejnost tak, aby poškodily její pověst. Mluvčí volebního štábu Clintonové Brian Fallon prohlásil, že FBI by proto měla sama zveřejnit plný text dosud tajných dokumentů.

"Je to mimořádný krok, který republikáni podnikli jen proto, aby zpochybnili postoj profesionálů v FBI," uvedl Fallon. "Pokud se tyto dokumenty dostanou mimo ministerstvo spravedlnosti, pak by měly být zveřejněny celé, než aby republikáni zkreslili jejich obsah manipulativní cílenou selekcí," dodal.

Témata:  Hillary Clintonová FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy