Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stop dětské obezitě? Británie bude danit sladké nápoje

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Obří kampaň se dnes spustila ve Velké Británii. Vládá plánuje investovat do speciálních programů, které mají vylepšit zdraví žáků. Kromě zavedení daně na sladké nápoje, se očekávají i speciální kurzy na zlepšení pohybové aktivity a vyváženější strava ve školách.

Daň ze slazených nealkoholických nápojů se má vztahovat na nealkoholické nápoje s celkovým obsahem cukru vyšším než pět gramů na 100 mililitrů. U ještě sladších nápojů by tento odvod měl být vyšší.

Podle šéfa britské asociace nealkoholických nápojů Gavina Partingtona má však tato daň represivní charakter. Zaniknou kvůli ní tisíce pracovních míst, zatímco na míru obezity nebude mít výraznější dopad, uvedl také.

Kampaň kritizují ale i zdravotní experti. Chybí tam prý zákaz slevových akcí na vysokoenergetické potraviny a opatření na omezení reklam na tučná, slaná nebo sladká jídla.

Podobnou daň na sladké nápoje už zavedly dříve státy jako Maďarsko, Belgie, Francie, nebo například Mexiko.

Témata:  obezita děti Velká Británie nápoje

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy