reklama

Mezinárodní společenství by prý mělo Damašek tlačit k tomu, aby s mučením ve věznicích skončil. Syrská vláda obvinění tohoto typu opakovaně odmítá, napsal zpravodajský server BBC.

"Zacházeli s námi jako se zvířaty," tvrdí o chování strážců během svého pobytu v káznici advokát Sámir. "Viděl jsem téct krev, bylo to jako řeka," tvrdí mimo jiné.

Jednou z činností, kterou bývalí zadržení pracovníkům AI popsali, byl například rituál nazývaný "přivítací party", jehož součástí byly silné rány klacky nebo kabely. Běžnou metodou mučení bylo podle organizace bičování plosek nohou. Úřední činitelé se dopouštěli také sexuálního násilí, strhávali zadrženým nehty na nohou a rukou, pálili o ně cigarety nebo používali elektrické šoky.

Jde o "soubor děsuplných příběhů", které popisují "nesnesitelné týrání chovanců", uvedl podle agentury DPA šéf programu AI pro Blízký východ a Severní Afriku Philip Luther.

AI celkově odhaduje, že od začátku konfliktu v Sýrii v březnu 2011 zemřelo ve vazbě nejméně 17.723 vězňů. To by odpovídalo zhruba 300 případům úmrtí za rok. Skutečná číslo jsou podle organizace zřejmě mnohem vyšší.

Od začátku konfliktu v Sýrii nejméně 280 tisíc lidí. Miliony dalších musely opustit domovy.