Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika čelí největší katastrofě za posledních 10 let. Záplavy v Louisianě mají 13 obětí

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Baton Rouge - Voda na jihu americké Louisiany už zaplavila 40.000 domů a lidé se uchylují do provizorních ubytoven. Záplavy mají zatím 13 obětí. Jedná se o největší živelní pohromou od ničivého hurikánu Katrina z roku 2005.

Podle pojišťovacího agenta Jima Donelona bylo v zaplavené zóně pojištěno jen 12 procent nemovitostí. Místní tvrdí, že potřeba pojistit se před živelní pohromou nebyla zřejmá, protože záplavy podobného rozsahu region nikdy nepostihly. Na internetu se organizují dobrovolné sbírky pro postižené.

Kolik lidí bude potřebovat provizorní přístřeší, není zatím zřejmé. Úřady vyzvaly obyvatelstvo, aby se poohlédlo po jakémkoli suchém místě k přežití, které je volně k dispozici. Situaci komplikuje dusivé vedro.

Kolem 30.000 lidí bylo ze zaplavených oblastí evakuováno, dalších 70.000 se přihlásilo úřadům jako oběti živelní pohromy. Tento krok jim otevírá možnost čerpat prostředky z federálního pomocného fondu. V provizorních přístřeších žije 6000 lidí.

Témata:  povodně v USA USA povodně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy