Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moldávie se bouří. Nelíbí se jí ruské manévry v Podněstří

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Kišiněv - Moldávie vyjádřila ostrý nesouhlas s opakovanou účasti ruských vojáků na manévrech v separatistickém Podněstří. Ministerstvo zahraničí v Kišiněvě si povolalo ruského velvyslance a předalo mu nótu.

Ruské jednotky se během posledního měsíce zapojily do cvičení v Podněstří hned dvakrát. Podle agentury TASS "operativní skupina ruských vojsk" cvičila s jednotkami podněsterských separatistů obranu před útoky teroristů a budování polní nemocnice. Manévry sledoval samozvaný premiér Podněstří Pavel Prokudin, který cvičící jednotky pochválil.

Moldavské ministerstvo zahraničí označilo manévry za podvratnou akci, které ohrožuje územní celistvost a svrchovanost Moldavska. Případná mírová vojenská mise má být podle Kišiněva mnohonárodní a má být vystavena mezinárodní kontrole.

V ruskojazyčném Podněstří, které se počátkem 90. let odtrhlo od zbytku Moldavska a vyvolalo konflikt s Kišiněvem s 1500 mrtvými, Moskva rozmístila asi tisíc vojáků, které označuje za "mírové síly" a tvrdí, že bez přítomnosti "operativní skupiny" by násilnosti na východě Moldavska propukly znovu.

Témata:  Moldávie Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy