Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Calais se proměnilo ve válečnou zónu: Molotovovy koktejly a motorové pily jsou na denním pořádku

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Calais – Situace v severofrancouzském přístavu Calais se i nadále zhoršuje. Dokazuje to poslední případ napadení řidiče, o kterém informuje britský bulvární server Express. Motorista po svých zkušenostech varuje všechny řidiče, aby se místu obloukem vyhýbali.

Brit Rhys Williams projížděl v časných ranních hodinách kolem tábora v Calais, když mu okno Mercedesu rozbil gang migrantů. Ti na jedoucí auto začali házet kusy betonu. Třiapadesátiletý muž, který pracuje jako provozní manažer Asociace nákladní dopravy, byl zasypán sklem, gang rozbil přední i zadní okénka.

Serveru Express také řekl, že na silnici naběhla skupina migrantů, které se oháněla motorovými pilami a molotovolými koktejly, které násilníci házeli na projíždějící vozy i na policisty. Situace prý připomínala „válečnou zónu".

Jde zatím o poslední sérii útoků ze strany migrantů, kteří se snaží zpomalovat nebo zastavovat auta, aby do nich mohli proklouznout a nechat se propašovat až do Británie. Jde navíc už o druhý případ, kdy bylo nahlášeno, že běženci při přepadávání použili motorové pily.

„Byla černočerná tma, blížil jsem se po cestě do přístavu. Byla asi jedna hodina v noci. Pak něco narazilo do boku mého auta. Dva nebo tři migranti hodili masivní balvan, který rozbil má okna a poškodil zadní dveře, dveře řidiče a pilíř mezi tím," popisuje Williams.

„Dva policejní vozy se snažily zkrotit asi 50 nebo 60 migrantů, kteří stáli na vozovce s motorovými pilami a molotovovými koktejly, které házeli na kamiony i policisty. Uprostřed toho všeho byl malý rodinný vůz, cestující v něm byli viditelně zoufalí. Takhle nějak si představuji válečnou zónu," dodal s tím, že všechny řidiče varuje, aby se místu raději vyhnuli.

„Kdysi se zaměřovali jen na nákladní automobily, ale teď už není v bezpečí žádné vozidlo. Udělají cokoliv, aby zastavili provoz a aby se dostali do kamionů. Byl jsem celý pokrytý sklem, Bojím se, co by se stalo, kdyby vzadu sedělo dítě," uvedl řidič.

Dodal, že jeho auto je momentálně v opravně a že škoda činí 2 až 3 tisíce liber. „Pokud úřady brzy něco neudělají, bude někdo zabit. Může to být řidič kamionu i turista. A to se nesnažím vyvolat paniku," dodal Williams.

Témata:  uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy