Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Někdejší americký voják napsal knihu o bin Ládinovi. Teď musí platit miliony

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Washington – Autor knihy o dopadení někdejšího nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina zaplatí americkému státu obří odškodnění. Knihu někdejší příslušník pěchoty vydal navzdory tomu, že nebyl Pentagonem zbaven mlčenlivosti.

Bývalý člen komanda americké námořní pěchoty Matt Bissonnette zaplatí americkému státu odškodné kolem sedmi milionů dolarů (167 milionů korun).

Zbaví se tak hrozby trestního stíhání za vyzrazení státního tajemství, k jehož uchovávání se zavázal v armádní službě. Své dílo ani nepředložil vojenské cenzuře. Později se za to omluvil

Bissonnette už dříve projevil ochotu se vyrovnat se státem a vzdát se příjmů nejen z knihy po názvem No Easy Day (Nelehký den), ale i z filmových práv a zisků z přednášek.

Většina výdělku z knihy šla na charitu, která podporuje rodiny členů týmů zvláštních sil amerického námořnictva, kteří zemřeli při výkonu služby.

Témata:  Usáma bin Ládin USA USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy