Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůdce Boko Haram je prý po smrti

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Abuja - Nigerijské letectvo vydalo prohlášení, podle kterého byl při jednom z náletů smrtelně zraněn Abubakar Shekau, vůdce islamistické sekty Boko Haram.

"Domníváme se takzvaný Abubakar Shekau byl smrtelně zraněn na ramenou," řekl mluvčí letectva. Armáda provedla nálet na ozbrojence Boko Haram ve státě Borno na severovýchodě Nigérie a prý zabila několik významných představitelů skupiny.

Nigerijská armáda zabití Shekaua v minulosti oznámila už několikrát. Pokaždé se ale potom objevila videa, na nichž byl nezraněný muž, který o sobě tvrdil, že je Shekau, a který se vyjadřoval k aktuálním událostem.

Útoky Boko Haram si od roku 2009 vyžádaly nejméně 14.000 lidských životů. Sunnitští fundamentalisté terorizují nejen severovýchod Nigérie, ale i příhraniční oblasti sousedních států - Kamerunu, Nigeru a Čadu. Ze všech těchto oblastí chtějí vytvořit stát s přísnými pravidly islámského práva šaría.

Témata:  Boko Haram Nigérie Abubakar Shekau

Aktuálně se děje

3. května 2024 16:10

Rusko plánovalo útok na německém území s cílem zničit vojenskou pomoc poskytovanou Ukrajině

Německá ministryně Nancy Faeserová prohlásila na tiskové konferenci s ministrem vnitra Vítem Rakušanem, že Rusko plánovalo útok na německém území s cílem zničit vojenskou pomoc poskytovanou Ukrajině.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy