Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragédie ve Švédsku: Při granátovém útoku zemřel osmiletý chlapec

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Göteborg – Tragédie se stala v pondělí ve Švédsku. V noci někdo do bytu na předměstí Göteborgu Biskopsgården hodil granát. Ten zabil malého chlapce z Velké Británie, který v tu chvíli v pokoji spal spolu se svými sourozenci a rodiči, kteří přijeli na návštěvu ke svým příbuzným.

Chlapec, který byl identifikován jako Yuusuf Warsame (8), byl zabit granátem, zatímco spal po boku své matky a mladších sourozenců. K útoku, při kterém někdo hodil do okna bytu ve třetím patře granát, došlo ve Švédsku, kde byla rodina z Británie na návštěvě.

Policie podle serveru The Independent spekuluje, že útok, ke kterému došlo v pondělí asi ve tři hodiny v noci, mohl být motivován pomstou. Policie útok označila za „opovrženíhodný a odporný".

Oblast, ve které k činu došlo, žije početná somálská komunita. Server The Local dodává, že by mohlo jít o reakci na střelbu v restauraci v jiné části Biskopsgårdenu, ke které došlo v roce 2015. Tehdy při střetu gangů zemřeli dva lidé a dalších osm bylo zraněno. Jeden z mužů, kteří byli za útok odsouzeni, bydlel ve stejném domě, kde došlo k pondělnímu útoku.

Úřady oficiálně odmítly potvrdit totožnost oběti, uvedly však, že v době výbuchu bylo v bytě nejméně pět dětí a několik dospělých. Někteří z nich utrpěli zranění. Otec mrtvého chlapce Abdiwahid Warsame, který má dánské občanství a který se i se ženou do Británie přistěhoval v roce 2001, o tragédii promluvil pro list Birmingham Mail.

Potvrdil, že obětí je jeho syn a že čeká na další informace od švédských úřadů. „V místnosti, ve které Yuusuf byl, když došlo k útoku, byla také jeho matka, sestra a nejmladší bratr. Je zázrak, že nikdo z nich byl těžce zraněn," dodal otec.

Místní obyvatelé byli útokem šokováni. „Je velmi tragické, když se nevinní lidé, zejména děti, stanou oběťmi," řekl agentuře TT Aydin Yalcin, který žije v Biskopsgårdenu. „Žil jsem tady 30 let. A teď nevím. Měl bych se odsud odstěhovat, nebo bychom měli poskytnout podporu mladým lidem, aby se situace zlepšila? Dnešní generace vypadá, že nechce naslouchat a že má své vlastní myšlenky," dodal.

„Obávám se, že je to čím dál horší a horší. Myslím, že konflikty gangů se zvyšují," dodal Jörgen Fredriksson, který v této oblasti žije více než 40 let.

Policejní mluvčí Thomas Fuxborg řekl švédskému vydání The Local, že incident je vyšetřován jako vražda. Dodal, že v onom bytovém domě žijí obyvatelé, kteří byli obvinění z celé řady závažných trestných činů. „Mohlo to skončit mnohem hůře," řekl. „Je to odporné. Zvenku není možné vidět, kdo je v bytě. Že to odnesl osmiletý zcela nevinný chlapec, je odporné," dodal.

Témata:  Švédsko děti policie Švédsko

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy