Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Evropy letos připlulo 70 tisíc uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes oznámila, že letos v prvním pololetí přes Středozemní moře do Itálie přeplulo už 70 tisíc uprchlíků. Cestu za lepším životem v Evropě nepřežilo 2900 osob, což je o 37 procent víc než loni za stejnou dobu.

Středomořská trasa byla vždy nejnebezpečnějším způsobem cesty do Evropy, protože vyžaduje dlouhou plavbu a převaděči často využívají k dopravě běženců nekvalitní lodě, které navíc přeplňují.

"Co se týká počtu překonání (Středozemního moře), čísla se výrazným způsobem nezvýšila, ale riziko smrti zůstává velké a roste," řekl šéf berlínského úřadu IOM Frank Laczko.

V Egejském moři se počet uprchlíků naopak prudce propadl. Zatímco loni se z Turecka přeplavilo 885.000 lidí, od březnového uzavření dohody mezi EU a Tureckem o vracení migrantů se počet příchozích snížil o 98 procent.

Celkem za první pololetí připlulo do Řecka 154.000 migrantů, ale téměř všichni v prvních třech měsících roku. V Egejském moři letos v prvním pololetí zemřelo 376 uprchlíků, v dubnu to ale bylo jen deset a v květnu a v červnu nikdo.

Témata:  uprchlíci Itálie Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy