Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda pokračuje ve znovudobývání Palmýry

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrské vládní jednotky pokračují dnes na několika frontách v dobývání města Palmýra. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) mají vojáci pod kontrolou třetinu města.

Informovala o tom agentura Reuters. Nad ránem zahájily vládní jednotky operace též z jihu.

Podle SOHR jde o dosud nejtěžší boje ve třítýdenní ofenzivě syrské armády a jejích spojenců zaměřené na znovudobytí města, které je v rukou bojovníků organizace Islámský stát (IS) od loňského května. Palmýra má strategickou polohu a kontroluje východní přístupy do nejdůležitějších oblastí Sýrie, které ovládají teroristé.

Podle syrské státní televize citované agenturou AFP dobyly syrské vládní jednotky po těžkých střetech severní předměstí Palmýry. Státní tisková agentura SANA informovala, že vládní jednotky také dnes před úsvitem spustily několik operací na jihu města.

V pátek dobyly syrské jednotky v Palmýře starou pevnost, která leží nedaleko místních antických památek. Nyní se bojuje o přístupy do Palmýry a syrská armáda se snaží dokončit obklíčení. Dobytí města by bylo největším úspěchem syrské armády od podzimu, kdy se do bombardování teroristických cílů v Sýrii zapojilo Rusko.

Témata:  Sýrie Armáda Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy