Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko vstoupilo do války se všemi teroristickými organizacemi, prohlásil premiér

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecko vstoupilo do války se všemi teroristickými organizacemi, prohlásil dnes turecký premiér Binali Yildirim. Armáda podle něj čistí syrské pohraničí od bojovníků IS a dalších radikálních skupin, aby tak zabránila nové vlně uprchlíků.

Vicepremiér Numan Kurtulmuş krátce před projevem ministerského předsedy uvedl, že IS, kurdští povstalci v Turecku i syrští Kurdové chtějí zneužít situace, která v Turecku panuje po zmařeném červencovém pokusu o puč.

Kurtulmuş na twitteru ujistil, že Turecko je rozhodnuto své hranice i svou bezpečnost ochránit. Premiér Yildirima dodal, že operace v Sýrii bude pokračovat, dokud nebude zajištěna bezpečnost Turecka, kterou teroristé chtějí ohrozit odtržením části tureckého území.

Turecká armáda tento týden vpadla do syrského příhraničí s cílem ovládnout oblast města Džarábulus, kterou předtím už tři roky kontrol IS. Damašek i Moskva postup Ankary kritizovaly.

Yildirim rovněž řekl, že situace v Sýrii a v Iráku se nadále zhoršuje a že jejími důsledky pro migraci je třeba se zabývat na unijní úrovni. Je rovněž přesvědčen, že evropští spojenci Ankary by za migranty měli přijmout větší odpovědnost.

Témata:  Turecko Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy