Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novináři BBC chtěli zdokumentovat dění v uprchlickém táboře Calais. Zažili neuvěřitelné věci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Calais – Novináři BBC vyrazili do severofrancouzského přístavního města Calais, aby zdokumentovali dění, které v posledních dnech opět plní přední stránky evropských médií. A to, co natočili, vyvolalo poprask.

BBC zveřejnila záběry, které pořídil zvláštní dopisovatel Colin Campbell a jeho producent. Ti jeli asi ve 4:00 tamního času po silnici vedoucí k přístavu v Calais. Byli svědky toho, jak se migranti pokoušeli zastavovat auta a proniknout do nich. „Úřady Calais uvádí, že cesta je mezi půlnocí a 6:00 no-go zónou," píše BBC.

„Tým BBC byl svědkem toho, jak pašeráci, které naši kolegové popsali jako „bezohledné", ovládali situaci vyzbrojeni velkými tyčemi. Pašeráci poslali asi 20 migrantů do nákladních automobilů. Byli viděni, jak zasáhli kamion předtím než svou pozornost obrátili k migrantovi, který čekal v křoví, a napadli ho," píše BBC.

.@bbcsoutheast films armed people-smugglers going to extreme lengths to get migrants in Calais across the Channel. https://t.co/JRkMBJ0jxm

— BBC South East (@bbcsoutheast) 25. srpna 2016

 

Novináři dodali, že není jasné, jestli se někomu z migrantů podařili do nákladních aut proniknout a že pak na místo dorazila policie.

Server Breitbart však naznačil, že BBC může s informacemi manipulovat. „BBC v článku tvrdí, že video ukazuje 'pašeráky zacházející do extrému, aby dostali migranty z Calais přes kanál La Manche do Kentu'. Video ukazuje dva migranty, kteří se navzájem konfrontují, ale je nemožné říci, zda jde o pašeráky nebo ne. A není jasné, proč by migranti zaplatí ostatním, aby se dostali na palubu," píše Breitbart.

Server také připomíná, že taktika, kdy migranti umístí trosky na dálnici, aby musela vozidla zastavit, je v Calais typická. Migranti pak auta přepadnou a snaží se do nich dostat. Na začátku tohoto měsíce byl dokonce jeden řidič kamionu byl ohrožován motorovou pilou.

„V případě, že se BBC snaží zkreslovat situaci v Calais, není to poprvé. V červnu zatajila boje mezi nelegálními migranty a francouzskou policií, které způsobily obrovské zpoždění. Nicméně BBC uvedla, že problémy byly způsobeny výpadku proudu," píše server.

Témata:  uprchlíci Francie BBC

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy