Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko nepustí německé poslance na základnu Inçirlik

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecko nepustí německé poslance na svou leteckou základnu Inçirlik, oznámil dnes ministr zahraničí Mevlut Çavuşoglu. Důvodem je rezoluce o genocidě Arménů, kterou před časem přijal německý parlament.

Inçirlik využívají německá letadla k průzkumným letům nad Sýrii v rámci mezinárodní koalice bojující proti Islámského státu.

Ankara po rezoluci zakázala návštěvu letecké základny několika německým poslancům i státnímu tajemníkovi německého ministerstva obrany. Do areálu vpustilo jen spolkovou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou.

V září se na základnu chystají vyrazit poslanci všech frakcí Spolkového sněmu, kteří se věnují armádním otázkám. Çavuşoglu dnes ale novinářům řekl, že německá vláda nepřijala konkrétní kroky, které by to umožnily. Jeho ministerstvo pak upřesnilo, že vláda v Berlíně se má od rezoluce parlamentu distancovat.

Témata:  Turecko Německo genocida

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy