Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Sýrii se zhoršuje. Turecko odmítlo příměří s Kurdy

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara - Turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik dnes označil za nepřijatelné, že někteří členové syrských kurdských milic setrvávají v oblastech na západ od řeky Eufrat. Přítomnost turecké armády na severu Sýrii dnes kritizoval také Írán.

Podle dřívějšího vyjádření amerického ministerstva obrany se ale Kurdové po dobytí města Manbidž na Islámském státu (IS) zpět za Eufrat už z velké části stáhli.

Çelik dnes v rozhovoru pro agenturu Anadolu reagoval mimo jiné na zprávy, že Ankara uzavřela s kurdskými milicemi YPG dohodu o příměří v severní Sýrii. Ministr to popřel s tím, že Stranu demokratické unie (PYD), která zastupuje zájmy Kurdů v Sýrii a jejíž jsou milice YPG ozbrojenou složkou, považuje Turecko za teroristickou organizaci.

PYD udržuje kontakty s tureckou Stranou kurdských pracujících (PKK), kterou za teroristickou organizaci považuje nejen Turecko, ale i Spojené státy či Evropská unie. Právě obavy z posílení PKK v Turecku v důsledku vojenských úspěchů Kurdů v Sýrii vedly Ankaru minulý týden k rozhodnutí přímo se zapojit do bojů v severní Sýrii.

Syrské milice YPG už několikrát uvedly, že se zcela stáhly z okolí osvobozeného města Manbidž a nacházejí se východně od zhruba 40 kilometrů vzdálené řeky Eufrat. Svým stažením chtěly prý hlavně sebrat Turkům "chabou záminku", aby se pokusili Manbidž dobýt.

Spojené státy v pondělí vyzvaly syrské Kurdy a Turky a jimi podporované milice, aby na sebe přestali vzájemně útočit a soustředili se na boj proti IS.

K ukončení operace na severu Sýrie dnes Turecko vyzval Írán. "Pokračování vojenské přítomnosti Turecka v Sýrii jen dál komplikuje situaci," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí. Šíitská velmoc Írán podporuje Damašek politicky, finančně i vojensky.

Témata:  Turecko Kurdové Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy