Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský deník se pustil do V4: Jste trapní

EU
EU
Foto: Pixabay

Londýn - Britský list Financial Times (FT) označil za "trapné" snahy visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Podle deníku země těží z členství v EU, ale usilují o její ochromení.

Středoevropské státy si stěžují, že západoevropské země s nimi zacházejí jako s podžadnými členy. Netvrdí, že by jim bylo lépe mimo Unii, jako zastánci brexitu v Británii, ale nesnášejí zásahy Bruselu do vnitřních záležitostí, stejně jako pokusy zavést celounijní řešení proti jejich vůli, píše deník.

"Přikládejte to za vinu našemu komunistickému dědictví ... Nemáme rádi, když se politika určuje jinde a pak je nám řečeno, že ji musíme provést," citují Financial Times nejmenovaného ministra zemí Vyšehradu.

Deník také píše, že před vstupem do EU vlády středoevropských zemí přeháněly výhody členství, ale po finanční krizi z roku 2008 padly naděje, že rychle doženou západní státy. "Ukázalo se, že nevěsta není tak pěkná, jak se slibovalo," cituje deník Otilii Dhandovou z politologického ústavu Teneo Intelligence.

"Evropská unie je pravděpodobně nejlepší, co si (občané EU) dokáží představit. Jde o to, že nejsou nijak zvlášť optimističtí ohledně skutečnosti, kterou vidí právě teď," dodala.

Visegrádská skupina usiluje podle deníku o volnější uspořádání unie, které by spočívalo ve spolupráci metropolí s některými pravomocemi, které by se vrátily členským státům. Instituce se sídlem v Bruselu by tak byly silně omezeny. Deník ale uvádí, že rozdílné zájmy mezi státy Visegrádské čtyřky jsou překážkou pro dohodu o jakémkoliv podrobném plánu.

"Polsko a Maďarsko se stále více radikalizují," řekl podle deníku významný slovenský činitel. "Vyšegrad je velmi užitečné fórum. Ale stále více se musíme distancovat od Budapešti a Varšavy, když rétorika není užitečná," upozornil, čímž potvrdil slova deníku o rozdílnosti mezi státy uvnitř V4.

Čeští činitelé podle FT reagovali na zvýšenou kritiku Bruselu ze strany Varšavy a Budapešti častými cestami do Berlína, aby upevnili svůj vztah ze strachu, že s takovou kritikou budou spojováni. Protievropské emoce navíc využil jak slovenský premiér Robert Fico před březnovými volbami, tak ve svých projevech "populistický, ale populární český prezident Miloš Zeman", poznamenává deník.

Témata:  Česká republika EU Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy