Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový školní rok přinesl na Donbas příměří. Jde o devátý klid zbraní za poslední dva roky

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - Ve středu se na východní Ukrajině střílelo, zemřel jeden vládní voják. Od dnešní půlnoci je ale v Donbasu klid, nové příměří obě strany prozatím respektují. Jde už od devátý klid zbraní od podzimu 2014.

Podle listu Ukrajinska pravda to dnes dopoledne řekl ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak.

Na nutnosti zavést časově neomezené příměří od půlnoci z 31. srpna na 1. září v souvislosti se zahájením nového školního roku se 26. srpna shodla mírová kontaktní skupina při své schůzce v Minsku.

Naposledy kontaktní skupina dojednala zastavení palby 29. dubna. Příměří bylo nejdříve narušováno jen menšími incidenty a provokacemi, v posledních týdnech ale přerostly v prudké boje, které si na obou stranách vyžádaly mrtvé.

Mluvčí ukrajinských ozbrojených sil Vadym Bakaj dnes na facebooku napsal, že zastavení palby mělo začít už o den dříve, ale proruští povstalci to nerespektovali. Ve středu ráno pak došlo k boji u obce Bohdanivka, při níž zahynul ukrajinský voják.

Témata:  Ukrajinská krize Ukrajina Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy