Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyostřená kampaň v USA je pro zemi ostudou a šokem, varuje Kerry

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Washington – Šéf americké diplomacie John Kerry považuje vyostřenou kampaň týkající se boje o Bílý dům, za ostudnou pro celou zemi. Demokratický politik tak reagoval na otázku ohledně zahraničních reakcí na kontroverzní výroky republikánských kandidátů v souvislosti s nedávnými teroristickými útoky v Bruselu.

„Ať už jedu kamkoli, s jakýmkoli vůdcem se setkám, všichni se mne ptají, co se to v Americe děje. Nemohou tomu uvěřit," řekl Kerry v nedělním rozhovoru se stanicí CBS.

Podle některých dotazů, které mu byly položeny, je prý Kerrymu jasné, že „to, co se děje, je pro zemi ostudou". Vedoucí představitelé cizích zemí jsou podle něj „šokováni". Domnívá se, že současná kampaň zasévá v jejich duších pochybnosti o stabilitě a spolehlivosti USA.

Ministr zahraniší USA narážel na prohlášení republikána Teda Cruze, který po bruselských útocích navrhl, aby muslimské čtvrti hlídala policie, „dřív než se zradikalizují".

Cruz není jediný, kdo čelí kvůli protimuslimským výrokům kritice. Donald Trump zase v minulosti vyzýval k zákazu vstupu muslimů na území USA a obhajoval mučení lidí podezřelých z terorismu.

Kerry rovněž vyzval Američany cestující po Evropě, aby byli opatrní a vyhýbali se zalidněným místům. „Lidé nemusejí žít ve strachu. Ale neznamená to, že nebudou vnímat své okolí," uvedl.

Témata:  John Kerry Ted Cruz prezident USA volby v USA

Aktuálně se děje

8. května 2024 20:32

Putinův mluvčí nechce přiznat, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy