Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina může být v klidu. Rusko ji nechá na pokoji, tvrdí prestižní server

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva/Kyjev – Rusko nehodlá eskalovat válku na Donbase. Přesto nechce nechat Ukrajinu na pokoji. Pokládá totiž základy své dominance, které jeho soused bude cítit dlouhá léta. Právě tak charakterizuje situaci na východě Ukrajiny známý server Foreign Police.

Celý srpen Rusko provádělo vojenské manévry a přesuny v blízkosti hranice s Ukrajinou. Během léta se také přiostřila situace na východě Ukrajiny, zvýšila se intenzita bojů a přestřelky jsou tu na denním pořádku. Rozsáhlé ruské manévry navíc způsobují růst napětí u ukrajinských pozorovatelů. „Bohužel západní komentáře k Rusku a Ukrajině mají tendenci být úzkostné, vojenskou činnost vidí jako předzvěst hrozícího útoku. Zároveň ale chybí větší strategický obraz. Rusko nechce eskalovat válku na východě Ukrajiny, ale přeskupuje své síly a obklopí a ovládne v příštích letech v Ukrajinu v procesu, který je do značné míry přehlížen," varuje server FP.

Manévry a bojová pohotovost se sice mohou zdát zastrašující, ale je nepravděpodobné, že by to byla předehra k rozšíření současného konfliktu. „V této fázi války Rusko nepotřebuje lest, aby dostalo své síly dovnitř a ven z Ukrajiny, ani nepotřebuje spikleneckou záminku podobnou té, kterou jsme viděli na začátku tohoto měsíce na Krymu. Tyto přestřelky a dělostřelecké duely také znamenají málo," píše server s tím, že i přes boje mezi vládními silami a separatisty nedochází téměř k žádným územním ztrátám nebo ziskům.

Rusko se nepřipravuje na invazi, jeho plány jsou dlouhodobější

Ale už téměř dva roky Rusko podle FP stále plánuje návrat stálých posádek na hranice Ukrajiny, vytváří nové divize a brigády, které přesouvá z jiných regionů. Ruský generální štáb pilně buduje bydlení pro nové divize a modernizuje vybavení stávajících sil v regionu. "To není hromadění invazní síly, jak někteří tvrdili. Nahromadění sil by nemělo být překvapením, ani by nemělo být považováno za důkaz ruského strategického pokroku - náš nedostatek analytických schopností je sotva ruský úspěch," píše tvrdě server FP.

Už v listopadu 2014 ruská armáda oznámila, že se nový sbor vrátí k městu Yelnya, které leží nedaleko severní hranice Ukrajiny a Běloruska. To je místo, kde byla ruská 144. divize umístěna poté, co byla stažena z Estonska po rozpadu Sovětského svazu. V lednu vyšlo najevo, že to pravděpodobně bude jádro jedné ze tří nových divizí na hranicích Ukrajiny. Tato jednotka bude vytvořena v druhé polovině roku 2017, do té doby by měla čítat 6000 vojáků, i když deklarovaným cílem každé divize je 10000 vojáků, vysvětluje FP.

Ruská armáda k ukrajinské hranici stěhuje své jednotky

Foreing Policy také považuje za „pozoruhodné", že Rusko zveřejnilo plán základny a konstrukční časové osy nové posádky v Klintsy, nedaleko hranic s Ukrajinou, jako součást veřejné vládní zakázky. V roce 2015 bylo také oznámeno, že ruská 20. armáda přesune své sídlo z Mulina, východně od Moskvy, zpět do Voroněže, tedy mnohem blíže k Ukrajině. Tyto změny byly doprovázeny dalšími významnými rozhodnutími, blíže k Ukrajině se stěhuje hned několik velkých jednotek.

„Invazní armáda nestaví posádky s fotbalovými hřišti a bytovými domy, tedy trvalé základny. Pokud tedy Rusko není na pokraji totální invaze, co má za lubem? Z části obnovuje ruskou vojenskou přítomnost na svých západních hranicích. Tyto reformy byly podněcovány dlouhodobou potřebou obnovit skomírající armádu jako užitečný nástroj národní síly. Štíhlá, mobilní a dobře personálně obsazená ruská armáda je připravena zvládnout události na jižním okraji země, ale na boj proti Ukrajině nebo Evropě vhodná není. Poté, co armáda opustila starý sovětský model masové mobilizace je stále v přechodném období, experimentuje s formací a novým zařízením na základě svých bojových zkušeností na Ukrajině a v Sýrii," myslí si server.

Moskva chce Ukrajinu preventivě odstrašit

Když Rusko nasadilo od února do dubna 2014 více než 40 tisíc vojáků na hranicích Ukrajiny, stalo se tak improvizovaným způsobem. "To je sotva preferovaný způsob vedení války a nebylo by to dobré pro širší konflikt. Pokud jednoho dne ukrajinská armáda vybuduje silné pozemní síly - třeba za pět až deset let by země mohla částečně realizovat takové vize - pak by Rusko potřebovalo mnohem robustnější konvenční přítomnost na hranicích, aby zajistilo bezpečnost separatistických republik," píše server s tím, že Moskva potřebuje zhatit některé představy budoucího ukrajinského vedení, aby se vyhnulo problémům.

Právě nové základny a rozmístění vojáků v blízkosti hranic by mělo Ukrajinu vystrašit a odradit ji od podniknutí dalších kroků. Zastupují také ruskou vizi toho, jak celý konflikt skončí - v hypotetické budoucnosti, kdy bude naplňována dohoda z Minsku, se mohou ruské síly vzdálit od separatistických enkláv v Donbasu. V případě, že dohoda selže, ruské divize budou připraveny od severu až po jihovýchod (vyjma Krymu) a budou moci čelit jakémukoliv ukrajinskému pohybu tím, že udeří z několika směrů, nastiňuje možnou budoucnost server.

„Co to znamená pro Západ? Za prvé, Rusko bude v dohledné budoucnosti dále eskalace nadvládu nad Ukrajinou. Do konce roku 2017 budou jeho síly v lepší pozici, aby provedly invazi nebo aby hrozily změnou režimu v Kyjevě, než tomu bylo v roce 2014. To znamená, že i reformy ukrajinské armády by měly probíhat opatrně. Američtí politici by měli přemýšlet o střednědobém až dlouhodobém horizontu – i když časová osa není naší silnou stránkou," vysvětluje server s tím, že pokud nedojde k usazení konfliktu v době, kdy se obě země cítí schopné zapojit se do většího boje, může snadno vyústit v konvenční válku. Západ by prý měl přemýšlet o tom, jak by za několik let od této chvíle mohla vypadat.

Témata:  Rusko Ruská armáda Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy