Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko v plnění podmínek pokročilo, ale nestačí to, zní z EU

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara/Brusel - Podle evropského komisaře pro migraci a vnitro Dmitrise Avramopulose Turecko učinilo významné pokroky v plnění podmínek pro zavedení bezvízového styku s EU, zatím to ale ještě nestačí k zrušení víz pro turecké občany.

Evropská unie je připravena pomoci Turecku s plněním zbylých detailů dohody o liberalizaci vízového styku, uvedl Avramopulos. Kdy by k ní mohlo dojít, ale neuvedl.

Turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik na tiskové konferenci znovu pohrozil, že Ankara vypoví dohodu, kterou s ní Brusel uzavřel v březnu, aby zastavil příliv migrantů. Turecko totiž podle něj své povinnosti vyplývající z dohody plní.

Kromě Avramopulose bude dnes s tureckými představiteli jednat také předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Příští týden do Ankary přijede vysoká představitelka EU pro zahraniční věci Federika Mogheriniová.

Témata:  Turecko EU víza

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy