Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K atentátu na filipínském tržišti se přihlásili islamisté

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Davao - K pátečnímu pumovému útoku na Filipínách se dnes přihlásila islamistická skupina Abu Sayyafa. Při atentátu na tržišti ve městě Davao zemřelo 14 lidí.

Nálož, jejíž výbuch zranil desítky dalších osob, explodovala v době, kdy byl v Davau na návštěvě filipínský prezident Rodrigo Duterte, který se v tomto městě narodil. Nepohyboval se ale nikde v okolí místa výbuchu a nebyl ohrožen, informovala agentura Reuters.

Davao leží na ostrově Mindanao, kde vládní jednotky už desítky let bojují proti islamistické skupině Abu Sayyafa. Prezident Duterte proti této skupině vyhlásil novou ofenzivu a v pondělí bylo při čerstvých střetech s ozbrojenci zabito 15 vládních vojáků na ostrově Jolo.

S ohledem na bezpečnostní situaci a nebezpečí únosu cizinců nedoporučuje Velvyslanectví ČR v Manile cestovat na filipínský ostrov Mindanao. Varování se týká především jihozápadní části – Autonomní region muslimského Mindanaa (Autonomous Region in Muslim Mindanao – ARMM), tj. ostrovů Basilan, Sulu a Tawi-Tawi a oblastí Maguindanao a Lanao del Sur. Cestování se dále nedoporučuje do provincií Sarangani, North and South Cotabato, Sultan Kudarat, Lanao del Norte, Zamboanga del Sur a Zamboanga Sibugay. V těchto oblastech operují teroristické a kriminální skupiny, které se zaměřují mj. na únosy cizinců.

Zároveň se podle mzv.cz na celých Filipínách doporučuje dbát zvýšené opatrnosti na místech, kde se vyskytuje větší množství lidí a kde se scházejí cizinci, např. obchodní centra, letiště, přístavy či místa modliteb.

Témata:  Filipíny Skupina Abu Sayyafa

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy