Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podivný pohřeb Karimova: Nezúčastnily se jeho děti

Islam Karimov
Islam Karimov
Foto: kremlin.ru

Taškent - V uzbeckém Samarkandu byl včera podle muslimských zvyků pohřben autoritářský prezident Islam Karimov, který ve věku 78 let zemřel na mozkovou mrtvici. Smutečního ceremoniálu se neúčastnila jeho starší dcera Gulnara a chyběly i její děti - syn Islam a dcera Iman.

Zahraniční státníci na pohřbu kondolovali vdově Taťjaně a Karimovově mladší dceři Lole, jakož i premiérovi Šavkatovi Mirzijojevovi, který je pokládán za nejpravděpodobnějšího nástupce zesnulého prezidenta.

Na nepřítomnost blízkých příbuzných na sobotních obřadech upozornila středoasijská regionální tisková agentura Fergana. Gulnara, která se údajně dlouhodobě nachází v domácím vězení, se podle Fergany ani v posledních dnech neobjevila na veřejnosti. Vynucenou izolaci s ní sdílí Iman, zatímco Islam žije v Londýně.

"Gulnara Karimovová je de facto v domácím vězení od podzimu 2013, kdy tajné služby informovaly prezidenta, že jeho dcera má veliké politické ambice a chystá se stanout v čele země. Od té doby měla zakázaný internet i jiná spojení s vnějším světem," napsal ruský portál Riafan. A "uzbecký princ" v exilu Islam je podle ruských médií známý jako vášnivý zastánce své matky Gulnary, kterou pokládá za oběť pomluv nepřátel.

Někdejší dravá podnikatelka a vyhlášena krasavice Gulnara bývala dlouho považovaná za budoucí nástupkyni svého otce v prezidentském úřadu. Do nemilosti upadla po konfliktu s vlivným šéfem uzbecké tajné služby Rustamem Inojatovem, který je stále považován za jednoho z klíčových hráčů na domácí politické scéně.

Témata:  Uzbekistán Islam Karimov

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy