reklama

Tisíce lidí vyšly do ulic v Riu de Janeiro. "Nové volby jsou jediným způsobem, jak znovu nastolit demokracii," uvedl poslanec Wadih Damous, který se nedělní demonstrace v Riu rovněž účastnil. Damous je členem Strany pracujících (PT), která vláda v zemi v předchozích 13 letech. Za vlády této strany Rousseffová a její předchůdce Luiz Inácio Lula da Silva pomohli milionům Brazilců dostat se z bídy sociálními programy, které se nová vláda chystá omezit.

V Sao Paulu se demonstrace podle organizátorů účastnilo až sto tisíc. Jiné zdroje uvádějí 50.000. Stejně jako v Riu nesli lidé transparenty s hesly "Pryč s Temerem" a "Volby, lidé chtějí volit". Exprezidentka i její příznivci označují proces impeachmentu za puč a požadují nové volby. Policie při protestu použila slzný pln a vodní děla.

V ulicích lidé demonstrují od středy, kdy byla Rousseffová sesazena Senátem. Temer, jenž má podle sobotního průzkumu institutu Ibope podporu jen asi 15 procent voličů, se víkendové demonstrace snažil zlehčovat. "Je tam 40, 50, 100 lidí, víc ne," reagoval.