reklama

V několika velkých městech se zastavila veřejná doprava a část podniků a škol zůstala zavřených. V ekonomickém centru země Sao Paulu byla chvíli v provozu jen jedna z šesti linek metra. Po určitou dobu také nevyjely žádné autobusy, napsala agentura AP. V oblíbené turistické destinaci Riu de Janeiro byla autobusová doprava částečně omezena.

Policie se střetla s demonstranty, kteří v Sao Paulu a Riu de Janeiro zablokovali dálnice hořícími pneumatikami. Těmi zablokovali dálnice a přístup k hlavním letištím. Policie je musela uvolnit s nasazením slzného plynu.

Protestujícím se nelíbí vládou prosazované změny, které oslabí ochranu zaměstnanců a oddálí mnohým odchod do důchodu. Mluvčí prezidenta Michela Temera prohlásil, že vláda řadu problémů zdědila z éry odvolané levicové exprezidentky Dilmy Rousseffové, kterou odbory podporovaly. Současný pravicový kabinet trvá na tom, že flexibilnější pracovní trh přispěje k oživení ekonomiky, a varuje, že penzijní systém bez plánovaných změn zkrachuje.

Dnešní protest má pokračovat do pondělí, kdy je celosvětový Svátek práce. „Bude to největší stávka v dějinách Brazílie," tvrdí předseda jedné z odborových centrál Paulo Pereira da Silva.