reklama

Ve středu v metropoli demonstranti poničili několik vládních budov; způsobili požár ministerstva zemědělství a na ministerstvu kultury rozbili skleněné výplně vchodových dveří. Policie pak evakuovala budovy všech ministerstev a proti demonstrantům použila slzný plyn.

Podle sdělení ministerstva obrany bylo na ochranu vládních objektů nasazeno 1500 vojáků. Ministerstvo vnitra vydalo varování před použitím střelných zbraní při protestech, při nichž byla údajně jedna osoba zraněna. Zvláštní ochranu má podle Temerova středečního dekretu i prezidentský palác.

Demonstrace svolala brazilská levice a odbory ve snaze podpořit požadavek na odstoupení prezidenta, kterého generální prokuratura viní z korupce a maření spravedlnosti. Nynější vlnu protestů odstartovala před týdnem informace v brazilském tisku o zvukové nahrávce, na níž Temer odsouhlasil uplacení bývalého předsedy dolní komory parlamentu Eduarda Cunhy.

Temer v posledním týdnu několikrát řekl, že neodstoupí. V posledních dnech ale ztrácí podporu čím dál většího počtu lidí, včetně své Strany brazilského demokratického hnutí (PMDB).