reklama

"Ti, kdo si myslí, že úkon Senátu uklidní zemi, najdou odpověď v ulicích," oznámil jeden z organizátorů protestů Guilherme Boulos. A dodal, že demonstrace budou pokračovat po celé zemi.

V hlavním městě Brasílii demonstrovaly ve čtvrtek lidé také proti tomu, že mezi 22 novými ministry není ani jedna žena. Rousseffová se přitom v lednu 2011 stala první ženou v čele Brazílie a ve své vládě několik žen měla. "Je to velmi smutný moment a nemůžeme vědět, co se stane dál," komentovala Temerův výběr ministrů předchozí šéfka resortu zemědělství Katia Abreuová.

Zdroj: YouTube

"Je to poprvé od diktatury (1964-1985), kdy ve vládě není ani jedna žena, a to je znepokojující," řekl agentuře AFP Ivar Hartmann, právní expert z univerzity v Riu de Janeiro. A dodal, že ve vládě jsou samí běloši.

Z asi 205 milionů obyvatel Brazílie tvoří běloši kolem 48 procent, jen o něco méně (43 procent) jsou mulati a mesticové a osm procent tvoří černoši. "Dokazuje to nelegitimitu vlády, nezastupují národ," domnívá se také jedna z protestujících, devatenáctiletá studentka Raquel.