Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba v Rusku: Podnikatel pálil na skupinu Romů, několik z nich zabil

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: interpol.int

Moskva - Podnikatel Oleg Šišov (38), který v Jekatěrinburgu na Urale v sobotu večer střílel do skupiny Romů, se vzdal policii. Z osmi zraněných mezitím dva zemřeli.

"Uvědomuji si, že se v nejbližší době na svobodu nejspíše nedostanu," řekl Šišov cestou na policejní velitelství, kam se dostavil v doprovodu sousedů a se zabalenou zbraní, ze které střílel. Na místě podle policie podal trestní oznámení na neznámé pachatele, kteří ve vsi u Jekatěrinburgu vyvolali masové nepokoje a ohrožovali jej na životě. Poté byl předán vyšetřovatelům, je podezřelý z dvojnásobné vraždy.

Podle podnikatelovy manželky vše vyvolal předák skupiny Romů, kterého prý podnikatel urazil a který se k podnikatelovu domu se přijel pomstít v doprovodu asi tří desítek patrně ozbrojených mužů v šesti autech.

V médiích se objevily i další nepotvrzené příčiny konfliktu: prý šlo o opileckou hádku mezi sousedy, která se zvrhla ve střelbu, o vymáhání dluhu, anebo o vražedný amok bývalého vojáka trpícího posttraumatickým syndromem. Sami Romové dosud mlčí.

Šišov tvrdil, že Romové byli ozbrojeni noži. "Vyhrožovali, že nás všechny podřežou, zabijí, znásilní. Neměli jsme důvod jim nevěřit," vysvětloval, proč se chopil zbraně. "Byla to sebeobrana, neměl jsem jiné východisko," tvrdil.

Policie nyní zkoumá dvě verze událostí, tedy zda šlo o konflikt mezi střelcem a zraněnými, anebo o nutnou sebeobranu.

Témata:  romové Rusko střelba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy