Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skotská vláda začala připravovat nové referendum o nezávislosti na Británii

Krásy Skotska, Edinburgh
Krásy Skotska, Edinburgh
Foto: Pixmac

Edinburgh (Británie) - Skotská vláda začala připravovat podklady pro nové referendum o nezávislosti na Británii a zjišťovat, jaká část Skotů by o ukončení svazku s Londýnem stála.

Prohlásila to dnes skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, která hodlá hlasování vypsat v závislosti na vývoji chystaného vyjednávání Londýna o nové podobě vztahů s Evropskou unií. Sturgeonová podle stanice BBC rovněž zveřejnila plán na masivní podporu skotských podniků.

"Budeme diskutovat o návrhu zákona o referendu, aby byl připraven k okamžitému přijetí, pokud dospějeme k závěru, že nezávislost je nejlepší cestou, jak ochránit zájmy Skotska," řekla dnes ve skotském parlamentu Sturgeonová, kterou citovala agentura Reuters.

Červnové rozhodnutí britských voličů vystoupit z EU podle ní zásadně změnilo podmínky pro Skoty, jejichž většina si v plebiscitu přála zůstat součástí unie. Proto má Edinburgh právo na vypsání nového referenda bez ohledu na to, že v tom předloňském Skotové hlasovali pro setrvání ve svazku s Británií, řekla.

Podle současných průzkumů mají stále mírně navrch zastánci pokračování svazku s Londýnem.

Témata:  skotské referendum Skotsko Nicola Sturgeonová

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy