Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V zahraničí opět řeší Česko. Budeme vzorem pro brexit?

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Washington/Londýn - Obyvatelé Velké Británie si nadpoloviční většinou odhlasovali, že jejich země do dvou let vystoupí z Evropské unie. Ne všechny části Spojeného království s tím ale souhlasí. Skotsko na základě výsledků referenda o brexitu požaduje vlastní referendum, o nezávislosti země, aby mohlo mezi členskými zeměmi EU zůstat. Podle deníku Washington Post jsme už jeden takový případ v historii ale měli.

Skotská ministryně Nicola Sturgeonová žádá, aby Londýn umožnil Skotům uspořádat referendum o nezávislosti dřív, než Británie vystoupí z Evropské unie. O brexitu sice rozhodli britští voliči v referendu loni v červnu, většina Skotů, stejně jako občanů Severního Irska, ale hlasovala pro setrvání v unii.

Skotsko proto chce znovu nechat hlasovat o nezávislosti na Británii a v úterý dal souhlas s vypsáním referenda tamní parlament. Podle deníku Washington Post lze tuto situaci přirovnat k událostem před pětadvaceti lety, kdy se rozpadlo Československo.

Deník se zamýšlí nejen nad tím, co vede Skoty ke "scotxitu", ale především nad otázkou, jak by osamostatnění mohlo vypadat a co by znamenalo pro budoucnost země. "Vybudovalo by samostatné Skotsko větší sociální stát, nebo by se stalo druhým Slovenskem?" píše deník.

Podle novin by Skotsko čelilo například nemalým vnitropolitickým výzvám. Jedním z hlavních cílů zastánců odštěpení je totiž vybudování vlády s větším množstvím regulací a sociálnějším státem, než jaký dovolí současná konzervativci kontrolovaná vláda v Londýně.

"Namísto budování více intervencionistického státu může samostatné Skotsko skončit jako Slovensko. Tento národ se oddělil od České republiky ve velké části proto, že Slováci chtěli více intervencionismu," píše deník.

"Ale fiskální omezení je přinutila přijmout politiku svobodného trhu. Tento experiment nakonec pro Slováky i Čechů vyšel dobře, jelikož vedl k působivému růstu," dodal s tím, že v nejlepším případě může totéž potkat i Skotsko.

Témata:  Skotsko skotské referendum Československo Česká republika Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy