Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předčasné volby se blíží: Vítězství skotských nacionalistů by oživilo snahy o referendum

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Edinburgh - Předčasné parlamentní volby v Británii se blíží a opět se ozvalo Skotsko, které chce druhé referendum o nezávislosti. Skotská premiérka Nicole Sturgeonová dnes prohlásila, že v případě volebního vítězství nacionalistů ve Skotsku by odmítání dalšího plebiscitu ze strany Londýna bylo neúnosné.

Skotsko si již prošlo referendem v roce 2014, kdy voliči hlasovali pro setrvání v Británii. Podle Sturgeonové nyní vznikl nárok na další, neboť v loňském britském referendu výrazná většina Skotů odmítla brexit.

Podle Sturgeonové by se nové referendum o nezávislosti mělo konat příští rok na podzim nebo na jaře roku 2019, tedy ještě během vyjednávání Londýna s Bruselem o podmínkách brexitu.

Sturgeonová řekla, že pokud skotští nacionalisté v červnových parlamentních volbách porazí ve skotských volebních obvodech konzervativce Theresy Mayové, což se dá předpokládat, pak bude pozice nynější britské premiérky neudržitelná.

Zatímco v současnosti disponují skotští nacionalisté 54 z 59 křesel, které jsou v londýnském parlamentu vyhrazeny Skotsku, konzervativci premiérky Mayové mají jediný mandát.

Témata:  skotské referendum Skotsko Nicola Sturgeonová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy