reklama

Skotská národní strana (SNP) první ministryně Sturgeonové usiluje o nezávislost na zbytku Británie dlouhodobě. První referendum o odštěpení v roce 2014 ale vyhráli příznivci setrvání ve svazku s Anglií, Walesem a Severním Irskem. Po loňském plebiscitu o takzvaném brexitu však může být pozice skotských separatistů silnější. Ve Skotsku se totiž většina obyvatel vyslovila pro setrvání v EU.

Skotsko proto chce znovu nechat hlasovat o nezávislosti na Británii a v úterý dal souhlas s vypsáním referenda tamní parlament. Sturgeonová se má s Londýnem dohodnout na podmínkách a termínu nového plebiscitu. Edinburgh navrhuje, aby se hlasovalo mezi podzimem 2018 a jarem 2019, k čemuž je ale nezbytný souhlas britské vlády.

Sturgeonová je přesvědčena, že nyní má nezpochybnitelný mandát vést rozhovory o novém referendu. Varovala také, že by snaha bránit vůli Skotska byla demokraticky neobhajitelná. Ještě před hlasováním řekla, že nestojí o konfrontaci s britskou vládou, ale usiluje o rozumnou diskusi. "Doufám, že britská vláda bude respektovat vůli tohoto parlamentu. Pokud ano, tak do rozhovorů vstoupím s dobrou vírou a s ochotou ke kompromisu," řekla v úterý šéfka skotské vlády.

Sturgeonová v dnešním dopise premiérku žádá o zahájení jednání o hlasování, Londýn už ale dal najevo, že žádost odmítne.

Po loňském referendu o budoucnosti Británie v EU pak v průzkumech veřejného mínění skutečně výrazně převážili zastánci nezávislého Skotska, nyní se ale situace podle BBC opět ustálila zhruba na výsledcích plebiscitu z roku 2014, kdy pro rozluku s Londýnem hlasovalo méně než 45 procent voličů. Aktuální sondáž institutu Ipsos Mori ale udává, že poměr příznivců a odpůrců Spojeného království je ve Skotsku vyrovnaný.