Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské volby oslabily pozice skotských nacionalistů, osud referenda o nezávislosti je nejistý

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Londýn - Předčasné parlamentní volby v Británii se změnily v noční můru nejen pro konzervativce, ale i skotské nacionalisty. Skotská národní strana (SNP) přišla o zhruba dvacítku poslanců. Hlasy naopak získaly strany, které chtějí zachovat jednotu Spojeného království.

Konzervativní kandidáti připravili o poslanecké křeslo například bývalého vůdce strany Alexe Salmonda nebo místopředsedu SNP Anguse Robertsona.

Šéfka strany Nicola Sturgeonová plánovala druhé referendum na březen příštího roku s tím, že brexit schválený loni v červnu situaci oproti prvnímu referendu změnil. "Kolem brexitu a (skotské) nezávislosti panuje samozřejmě nejistota. SNP si musí důkladně promyslet, jak dál," řekla Sturgeonová.

Konzervativci zaznamenali ve Skotsku největší volební úspěch za posledních dvacet let, z parlamentních voleb je to ale pro ně jediná dobrá zpráva.

SNP obsadí v novém britském parlamentu pravděpodobně 35 míst, skotští konzervativci budou mít 13 mandátů, labouristé sedm a liberální demokraté čtyři. V minulých volbách v roce 2015 získaly tři celostátní strany ve Skotsku jen po jednom poslanci.

Témata:  volby ve Velké Británii Skotsko skotské referendum

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:10

USA: Několik izraelských bezpečnostních jednotek hrubě porušilo lidská práva

Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě porušilo lidská práva Palestinců na Západním břehu Jordánu, ještě před vypuknutím války Izraele s palestinským radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy v říjnu 2023.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy