Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová se pustila do Trumpa: Udělali jsme svět bezpečnějším

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

New York - Hillary Clintonová, kandidátka Demokratické strany na prezidentku USA, musela na středečním fóru o národní bezpečnosti znovu hájit své kontroverzní nakládání s utajovanými informacemi v době, kdy byla ministryní zahraničí. Ohledně intervence v Libyi v roce 2011 odmítla kritiku svého republikánského soupeře Donalda Trumpa.

Clintonová a Trump mluvili odděleně na fóru, které pořádala v New Yorku na vyřazené letadlové lodi Intrepid televize NBC. Oba kandidáti odpovídali na otázky moderátorů i publika.

"Kdybychom dovolili, aby v Libyi pokračovala občanská válka, bylo by to stejně hrozivé a nebezpečné jako to, co nyní vidíme v Sýrii," citovala Clintonovou agentura Reuters. Brzy po svržení diktátora Muammara Kaddáfho s vojenským přispěním USA, Británie a Francie přitom v zemi nastalo dlouhé bezvládí a válka soupeřících frakcí, a díky tomu v zemi získali silnou základnu džihádisté z organizace Islámský stát.

Podle Clintonové nicméně americká politika za jejího působení na ministerstvu zahraničí posílila globální bezpečnost. "Udělali jsme svět bezpečnějším" řekla.

Bývalá šéfka americké diplomacie také tvrdila, že neohrozila národní bezpečnost tím, že probírala plány na použití dronů a další citlivé otázky bezpečnosti v e-mailech posílaných v rozporu s předpisy přes svůj dostatečně nezabezpečený soukromý server.

Trump kritizoval americké armádní špičky, které podle něj vláda Baracka Obamy "degradovala na trosky", a naznačil, že nejvyšší generály by jako prezident vyměnil.

Na otázku, jak by zmírnil napětí mezi USA a Ruskem, Trump řekl, že by měl "velmi dobré vztahy s mnoha zahraničními vůdci", včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Toho znovu i přes kritiku tisku označil za dobrého vůdce s tím, že jestliže Putin "řekl pěkné věcí o mně, já řeknu něco pěkného o něm". Dodal ale, že Putinovy komplimenty jeho vlastní rozhodování jako prezidenta neovlivní.

Ohledně svých plánů na boj proti Islámskému státu zůstal Trup v obecné rovině. "Pokud vyhraji, nechci, aby nepřítel dopřed znal mé plány," řekl.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy