Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie se podílí se na agresi proti Sýrii. Johnson je mimo realitu, tvrdí média

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Damašek - Šéf britské diplomacie Boris Johnson ve středu podpořil návrh syrské opozice na budoucí mírové řešení občanské války. Podle Damašku to potvrzuje, že se Spojené království podílí na agresi v Sýrii.

Podle syrské opozice, která svůj plán představila v Londýně, by nejprve mělo dojít k půlročním jednáním o vzniku přechodného kabinetu. Ten by měl být vytvořen ze zástupců opozice, vlády a občanské společnosti. Toto přechodné těleso by v zemi mělo vládnout dalších 18 měsíců, poté by se v Sýrii konaly volby. "Toto přechodné období začne odchodem Bašára Asada a jeho lidí a samozřejmě i těch, kteří spáchali zločiny proti syrskému lidu," uvedl Rijád Hidžáb ze syrské opozice.

Johnson návrh podpořil ve svém sloupku, který ve středu vyšel v deníku The Times.

"Prohlášení britského ministra zahraničí Borise Johnsona odhalují jeho absolutní odtržení od reality i to, že si neuvědomuje, že doba (britské koloniální) nadvlády se již nevrátí," citovala syrská státní média ministerstvo zahraničí v Damašku.

Témata:  Sýrie Boris Johnson

Související

Aktuálně se děje

29. září 2024 22:05

29. září 2024 14:24

Jaromír Soukup odmítá slova Agáty Hanychové, že šlo o útok na její osobu

Zítra uplyne týden od potyčky Jaromíra Soukupa a Mirka Dopity před domem Agáty Hanychové v pražském Suchdole. A stále není jasné, co se přesně na místě stalo. Vyšetřování incidentu má ostatně na starosti policie. V čem Hanychová podle Soukupa lže? 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy