Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový fenomén pašeráků: Migranty do Evropy dostávají na luxusních lodích

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím/Vídeň - Vynalézavost pašeráků migrantů nezná mezí. Zatímco někteří se do Evropy dostávají pod sedativy v malé dodávce, jiní plují na luxusních jachtách. Záleží jen na penězích.

Gangy pašeráků lidí mají nové způsoby, kterými dostávaji migranty na břehy Evropy. Čím dál tím častěji si najímají Ukrajince jako kapitány jachet a jiných luxusnějších lodí, na kterých potom za cenu až 8000 dolarů (téměř 200 tisíc korun)  převáží uprchlíky do Evropy. Podle agentury Reuters to oznámila italská policie.

Policisté zatkli dva muže ve věku 21 a 25, které přistihli, jak se snaží propašovat na plachetnici do Itálie 50 Pákistánců. Podle nejmenovaného policejního činitele to byl jen jeden z řady podobných incidentů. "Je to narůstající fenomén," přiznal zdroj.

Itálie je jednou z bran do Evropy v nejhorší migrační krizi od druhé světové války. Podle statistik ministerstva vnitra se od začátku roku dostalo na italské břehy více než 93.000 uprchlíků. Většina těchto migrantů se plaví ze severu Afriky na přeplněných vratkých člunech.

Pašeráci se proto snaží majetnějším migrantům zajistit bezpečí právě formou "luxusní cesty" plavidly schopnými poklidné plavby po moři, jejichž kapitány jsou kvalifikovaní námořníci. 

S pašeráky bojuje také Rakousko, kde tamní policie uvalila vazbu na tři muže, které pravděpodobně obviní z pašování lidí. V dodávce, určené pro sedm cestujících, na dálnici východně od Vídně objevila 17 migrantů.

Podle tiskové agentury AP mezi nimi byly i děti a osmiměsíční miminko, kterému dali sedativum, aby během jízdy z Maďarska neplakalo. Každý z migrantů tak měl k dispozici asi 30 čtverečních centimetrů prostoru.

V porovnání s cenami, které si za dopravu do Evropy žádají někteří převaděči, ale částky za dopravu dodávkou nebyly až tak odlišné. Každý z migrantů totiž zaplatil za převoz 5000 eur (135 tisíc korun). Malé miminko dostalo poloviční slevu.

Podle policie byl řidičem byl 19letý Egypťan. Zatkla ale i dva Syřany ve věku 20 a 37 let, kteří dodávku doprovázeli v osobním autě.

Témata:  pašeráctví uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy