Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U syrského Halabu byl zabit vysoce postavený velitel radikálů

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - U syrského Halabu byl zabit abú Umar Sarákib, vysoce postavený velitel radikální skupiny Fronta dobytí Sýrie. Při náletu údajně přišli o život i další islamisté.

Fronta dobytí Sýrie je bývalou frontou An-Nusra. Ta změnila název na konci července, kdy údajně i přerušila své vztahy s Al-Káidou. Ozbrojenci, kteří mají svou baštu v provincii Idlib, jsou jednou z nejmocnějších radikálních skupin bojujících od roku 2012 proti syrskému režimu.

Podle zdrojů, které citovala agentura Reuters, se abú Umar Sarákib a jeho bojovníci nacházeli v úkrytu ve vesnici Kafr Naha západně od Halabu.

Radikálové nezveřejnili, která ze zemí za nálety stála. V Sýrii provádí letecké údery syrská armáda, která má podporu ruského letectva. Rovněž tam ale působí mezinárodní koalice pod vedením Spojených států.

Úmrtí Sarákiba a dalšího velitele jménem abú Muslim Šámí potvrdili také aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR).

Témata:  An-Nusra Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy