Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při ruských náletech zemřelo 62 radikálů, včetně 12 velitelů. SOHR hlásí i 20 mrtvých civilistů

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva – Ruské nálety v Sýrii bylo v úterý zabily 12 polních velitelů a 50 dalších příslušníků teroristické organizace dříve známé jako fronta An-Nusra. Nálety se uskutečnily v úterý poté, co Rusko zjistilo, kde se konala schůzka radikálů.

Vůdce radikálů abú Muhammad Džúlání byl při operaci vážně zraněn, při operaci přišel o ruku, uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov a dodal, že 12 polních velitelů a 50 povstalců bylo rovněž usmrceno. Bližší podrobnosti o tom, kde se tento úder uskutečnil, Moskva neposkytla.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) dnes podle agentury AFP nezávisle oznámila, že při úterním ruském leteckém úderu přišlo o život nejméně 20 civilistů. Tito lidé se na nákladních člunech snažili přeplout řeku Eufrat, aby unikli bojům mezi vládními silami a islamisty v provinci Dajr az-Zaur, sdělila SOHR. Není jasné, zda šlo o jeden z útoků, o nichž informovalo ruské ministerstvo obrany.

An-Nusra, syrská odnož Al-Káidy, se zapojila do války v Sýrii v roce 2013, loni vazby na Al-Káidu zpřetrhala a přejmenovala se na Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Organizace s jinými povstaleckými skupinami bojuje proti armádě syrského prezidenta Bašára Asada. Al-Káida je rivalem Islámského státu (IS).

Ruská armáda byla již několikrát obviněna, že při jejích leteckých útocích zahynuli civilisté. Vždy to však dementovala s ujištěním, že údery byly vedeny proti teroristům.

SOHR v minulosti informovala i o obětech mezi civilisty při náletech mezinárodní koalice, v jejímž čele stojí USA a která podporuje arabsko-kurdské síly SDF v boji proti radikálům ze samozvaného Islámského státu (IS).

Témata:  ruské angažmá v Sýrii An-Nusra Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy