reklama

Idlib mají v rukou radikální skupiny a oponenti Damašku. Kromě jejich bojovníků je tam kolem dvou milionů civilistů.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) ozbrojenci v minulých hodinách zničili výbušninami dva mosty v sousední provincii Hamá, které vedly k oblastem, v nichž působí povstalci v Idlibu. Právě pohraniční část Hamá by mohla být prvním z cílů chystané ofenzivy.

"Povstalci zaznamenali na straně režimu intenzivní aktivity, do oblasti přijely tanky a obrněné vozy. Povstalecké skupiny v očekávání vojenské operace opevňují své pozice," sdělil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Agentura AFP upozornila, že v minulých dnech se k Idlibu často vyjadřovalo Rusko jako hlavní spojenec Damašku. Kromě jiného varovalo před údajně chystanou provokací, při níž by mohly být použity chemické látky. USA minulé chemické útoky připsaly syrské armádě a odpověděly protiútokem.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim ve čtvrtek řekl, že "syrské vedení je odhodláno bojovat proti frontě An-Nusra v Idlibu bez ohledu na oběti". Na severu Idlibu jsou přítomni také turečtí vojáci. Ankara si novou ofenzivu nepřeje, protože by vyvolala novou uprchlickou vlnu.