Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit EU se blíží. Tusk vyzve země, aby pomohly Bulharsku chránit hranice před migranty

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Tallinn - Příští týden se bude v Bratislavě konat summit EU, na kterém předseda Evropské rady Donald Tusk vyzve členské státy, aby pomohly Bulharsku chránit hranice před migranty. Jejich počet se totiž na JV Evropě stále zvyšuje.

Tusk dnes v Tallinnu jednal s estonským premiérem Taavim Rõivasem. Po jednání prohlásil, že v Bratislavě "vyzve všech 27 států, aby poskytly konkrétní operační podporu Bulharsku při ochraně jeho hranic s Tureckem". Půjde podle něj zejména o pohraničníky a jejich vybavení.

Přes turecko-bulharskou hranici prochází jedna z hlavních tras, kterou do Evropy proudí většinou syrští uprchlíci. Snaha rozdělit je podle kvót mezi jednotlivé členské státy EU naráží na nesouhlas řady členských zemí včetně ČR. Mnozí činitelé v západní Evropě považují tento postoj za nedostatek solidarity.

Politici budou v Bratislavě jednat o unijní budoucnost po odchodu Británie. Schůzka má být také věnována diskusi o zajištění unijní obrany a bezpečnosti. Za Česko dorazí premiér Bohuslav Sobotka.

Témata:  Donald Tusk Bulharsko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy