Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilský prezident Temer jmenoval do vlády první ženu

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Brasília - Brazilský prezident Michel Temer jmenoval do své vlády první ženu. Grace Mendonçaová se od pátku stala generální prokurátorkou země, tato funkce má v Brazílii ministerský status.

Informovala o tom agentura EFE. Temer si před čtyřmi měsíci vysloužil kritiku za to, že ve vládě poprvé za 30 let nebyla ani jedna žena.

Sedmačtyřicetiletá advokátka Mendonçaová nahradila Fábia Osoria, který tuto funkci zastával od poloviny května. Tehdy se Michel Temer z pozice viceprezidenta stal úřadující hlavou státu poté, co senátoři dočasně sesadili prezidentku Dilmu Rousseffovou. Tu minulý týden Senát odvolal definitivně, a Temer tak v čele země zůstane až do konce roku 2018.

Když v květnu Temer sestavil svůj kabinet, kritizovali ho mnozí za to, že mezi 22 novými ministry nebyla ani jedna žena. Od roku 1982 přitom pokaždé ve vládě alespoň jedna ministryně byla. Také Rousseffová, která byla od ledna 2011 první ženou v čele Brazílie, ve vládě několik ministryň měla.

Témata:  Brazílie Michel Temer

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy