Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sarkozy chce kvůli radikálům speciální soudy

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Foto: France24.com

Paříž - Francie potřebuje postupovat tvrdě vůči radikálům mimo jiné i vytvořením speciálních soudů. V rozhovoru pro list Le Journal du Dimanche to uvedl bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Francouzská metropole je opět v pohotovosti poté, co police zmařila útok na pařížské Lyonské nádraží. Zadrženy byly tři ženy a u chrámu Notre-Dame nalezen automobil naložený plynovými láhvemi.

Bezpečnost je jedním z hlavních témat prezidentských voleb, které se v zemi uskuteční v příštím roce. Od ledna 2015 zahynulo ve Francii při útocích spáchaných islamisty již přes 230 lidí.

Sarkozy navrhuje velmi tvrdý přístup. Francouzští občané podezřelí z vazeb na radikály by podle něj měli být umístěni do speciálních detenčních zařízení. "Každý Francouz podezřelý z teroristických vazeb, například kvůli tomu, že často diskutuje na džihádistických stránkách nebo že vykazuje známky radikalizace, protože se stýká s lidmi, kteří se radikalizovali, musí být preventivně umístěn do detenčního centra," uvedl bývalý prezident.

Témata:  Nicolas Sarkozy soudy terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy