Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejhorší útok v dějinách: Události 11. září minutu po minutě

Přesně před patnácti lety zaútočili teroristé organizace Al-Kájda na Spojené státy
Přesně před patnácti lety zaútočili teroristé organizace Al-Kájda na Spojené státy
Foto: Reprofoto YouTube

New York - Přesně před patnácti lety zaútočili teroristé organizace Al-Kájda na Spojené státy. Unesenými letadly se vydali na sebevražedné mise, při kterých zabili tisíce lidí. Nejděsivější byl útok na newyorská Dvojčata, další letadlo narazilo do budovy Pentagonu a poslední se zřítilo po hrdinském boji cestujících s únosci do pole v Pensylvánii.

Byl to vynalézavý plán - unést letadla na vnitrostátních linkách a použít je jako zbraň. Až na let 93 se záměr teroristů povedl takřka dokonale. Zasáhli nenáviděného nepřítele přímo v srdci a světu ukázali děsivé divadlo. Přečtěte si rekonstrukci tragických událostí ze dne před patnácti lety:

Dvě letadla startovala z Bostonu (linky číslo 175 a 11) , třetí z Washingtonu (linka číslo 77) a čtvrté z New Jersey (linka číslo 93).

7:59 – Boston – Let společnosti American Airlines číslo 11 startuje z letiště a míří směrem k Los Angeles. Na palubě letadla Boeing 767 je 81 pasažérů, 2 piloti a 9 členů posádky.

8:10 – Washington – Let společnosti American Airlines číslo 77 odlétá z hlavního města USA do Los Angeles. Na palubě stroje Boeing 757 je 58 pasažérů, 2 piloti a 4 členové posádky.

8:13 - Boeing 767 na lince číslo 11 vykazuje první známky podivného chování. Vychyluje se ze stanoveného kurzu o 20° přestává komunikovat. V 8:20 letadlo úplně vypíná svůj identifikační signál.

8:14 - Boston – Let splečnosti United Airlines číslo 175 startuje a odlétá směrem k Los Angeles. Na palubě Boeingu 767 je 56 pasažérů, 2 piloti a 7 členů posádky.

8:42 - Newark - Let společnosti United Airlines číslo 93 startuje a míří do San Francisca. Kvůli velkému provozu na letišti je start zpožděný o 42 minut. Na palubě letadla Boeing 757 je 38 pasažérů, 2 piloti a 5 členů posádky.- Let číslo 175 naposledy komunikuje s řízením letového provozu.

8:46 - Boeing 767 linky číslo 11 naráží v rychlosti 790 km/h do severní věže Světového obchodního centra. Letadlo naráží do budovy mezi 94 a 98. patrem. Palivo letadla okamžitě začíná hořet a vzniká požár. Lidé pracující v patrech na místem zásahu jsou uvěznění.

8:51 - Let číslo 77 naposledy komunikuje s řízením letového provozu.

9:02 - Boeing 767 linky číslo 175 naráží v rychlosti 950 km/h do jižní budovy Světového obchodního centra. Náraz je v místech mezi 78. a 84. patrem. V přímém přenosu viděli náraz letadla miliony lidí na celém světě.

- Federální úřad pro letectvo okamžitě uzavírá všechna letiště v New Yorku.

9:21 - Jsou uzavřeny všechny tunely a mosty v New Yorku.

9:25 - Celý americký vzdušný prostor je uzavřen. Všechny vnitrostátní linky musí okamžitě přistát.

9:27 - Posádka letu číslo 93 naposledy komunikuje s řízením letového provozu.

9:29 - Prezident George W. Bush promlouvá poprvé po útoku k národu a oznamuje, že se vrací do Washingtonu. Obejvují se první informace o počtu obětí a zranění. Nejsou zdaleka konečné.

9:37 - Boeing 757 linky číslo 77 naráží do budovy Pentagonu. Všech 64 lidí na palubě letadla je mrtvých, nepřežilo ani 125 lidí v budově.

9:45 - Bílý dům a Kongres jsou evakuovány.

9:49 - Všechna letiště v USA jsou uzavřena.

9:58 - Operátor záchranného telefonního systému dostává informaci, že let číslo 93 je unesen.

9:59 - Jižní věž Světového obchodního centra se hroutí:

10:03 - Boeing 757 na letu číslo 93 se zřítil v Pensylvánii. Pasažéři letadla se snažili přemoci únosce a letadlo havarovalo.

- Evakuováno sídlo OSN a centrála NATO v Bruselu.- USA uzavírá všechny hraniční přechody s Mexikem.

10:10 - Bortí se část budovy Pentagonu.

10:28 - Hroutí se severní věž Světového obchodního centra. Při pádu je zničen i přilehlý hotel Marriot:

14:21 – V okolí New Yorku a Washingtonu armáda rozmisťuje protiraketovou obranu.

17:25 – Bortí se budova Světového obchodního centra číslo 7. Na několika místech budovy byly menší izolované požáry.

20:30 – Prezident George W. Bush pronáší k národu svůj projev.

Při útocích zemřelo podle dostupných informací 2996 lidí včetně 19 atentátníků. Dalších 6291 lidí utrpělo zranění.

Zřítily se stodesetipatrové budovy Světového obchodního centra, dominanty New Yorku, symboly ekonomické síly Ameriky a kdysi nejvyšší mrakodrapy světa. Jejich ocelovou konstrukci oslabil náraz letadel a především požár z paliva boeingů. Na dolním Manhattanu byly zničeny či poškozeny další budovy, vážně poškozen byl také Pentagon u hlavního města Washingtonu.

K atentátu se přihlásilo islamistické hnutí Al-Káida založené a vedené Saúdem Usámou bin Ládinem. Za mozek útoků je většinou pokládán Kuvajťan Chálid Šajch Muhammad.

Z 19 únosců letadel bylo 15 ze Saúdské Arábie (klíčový spojenec USA v oblasti Perského zálivu), dva ze Spojených arabských emirátů a po jednom z Egypta a Libanonu. Vedl je Egypťan Muhammad Atta.

Témata:  37145 terorismus USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy