Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánistán volá zpátky uprchlíky: Potřebujeme vás. Pocty se dočkala i Merkelová

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Dortmund - Bývalý afghánský prezident Hámid Karzaj vyzval afghánské uprchlíky v Německu, aby se vrátili do své vlasti. Hromadná emigrace podle něj už musí skončit, uvedl v rozhovoru pro tiskovou agenturu DPA.

"Chybí nám vzdělaní mladí lidé, naléhavě je potřebujeme. Moje výzva k mým mladým krajanům proto zní: Neodcházejte! Vím, že prožíváme těžké časy, ale jiné země je také překonaly," řekl Karzaj během třídenní návštěvy Německa, kde se setkal s uprchlíky a prosil je, aby se vrátili.

Karzaj také obhajoval uprchlickou politiku německé kancléřky Angely Merkelové. "Udělala přesně to, co je správné. Vím, že momentálně je pod silným tlakem, ale podívejte se, co pro Německo udělala z mezinárodního hlediska - zejména v takových částech světa, kde skutečně záleží na tom, jakou máte pověst," dodal.

"Kancléřka Merkelová vyslala do světa dobré poselství, kterým je, že Německo rozeznává problémy a má možnosti a zdroje, aby na ně reagovalo, a to ne odmítáním, ale velkorysostí. To zanechalo nesmírný dojem nejen v Afghánistánu, ale po celém světě," postavil se za kancléřku Karzaj.

Zmínil také průzkum, podle něhož obyvatelé Afghánistánu považují Německo za nejlepšího přítele své země na Západě. Německo podle něj v mnoha oblastech Afghánistánu velmi pomohlo ai jeho armáda působila v středoasijské zemi příkladně.

Témata:  uprchlíci Afghanistán Hamid Karzai Angela Merkelová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy